DCIM100MEDIADJI_0050.JPG
Foto NRK Luft

Viser oss verden fra luften

NRK har en egen fotoavdeling som jobber med droner.

Siden 2014 har de fløyet tusenvis av timer uten uhell.

NRK Luftfoto er en egen avdeling  for  dronefilming  og fotografering, og tar på seg oppdrag  for  NRKs  øvrige avdelinger. Fokus på sikkerhet har gjort at teamet så langt har unngått uønskede hendelser under flyging.
Løfter 30 kg
– Pågangen er enorm, og vi utfører oppdrag på alle slags saker, fra sport og nyheter til sakte-TV fra Finnmarksvidda, forteller Reidar Otto Johnsen, sjef for NRKs satsing på drone filming. Hans avdeling håndterer en rekke forskjellige dronetyper, fra de minste til store maskiner som kan løfte 25–30 kilo tungt utstyr. Johnsen sier at sikkerhetskultur bør stå sentralt for alle som skal bruke droner.

– Sikkerhet har flere aspekter. For det første handler det om å håndtere utstyret korrekt. Høyenergibatterier kan gjøre stor skade, og vi er svært nøye med å vedlikeholde og bytte ut batteriene når det er nødvendig. Alt utstyr vi benytter, blir logget og vi vet nøyaktig hvor lenge hver enkelt del har vært i drift.

Pilot, fotograf og spotter

For Johnsen er det helt naturlig å se droneflyging som en del av luftfarten. Droner kan gjøre mye skade, og de benytter seg av luftrommet. Sikker flyging innebærer å ikke sette noen i fare, hverken andre brukere av luftrommet eller personer på bakken. NRK Luftfoto melder alle droneturer til luftfartsmyndighetene og Norsk luftambulanse, og har også med seg flyradio for å kunne følge trafikken.


– Dessuten har vi alltid flere personer på droneflygingene: en pilot, en fotograf og minst en spotter/sikkerhetsansvarlig. Flyging er en alvorlig sak, og vi vil ha full fokus, understreker Johnsen.

 

Lær deg reglene

Johnsen kan ikke få fullrost samarbeidet med Luftfartstilsynet nok. Selv om skepsisen var til å ta og føle på til å begynne med, opplever droneveteranen at tilsynet har tatt ham og virksomheten hans på det største alvor.

 

– De har gjort en flott jobb med å utarbeide regelverk og ikke minst få forståelse for det vi driver med. Det har vært viktig, sier Johnsen. Han har noen gode råd til andre som skal jobbe med droner – enten det er kommersielt eller som hobby:

 

– Det viktigste er å skaffe seg kompetanse. Gjør deg kjent med reglene, og ikke minst, vit hvordan utstyret ditt fungerer. Velg kvalitetsutstyr, og følg opp utstyret ditt med godt vedlikehold. Ha respekt for det du driver med – en ulykke kan få svært store konsekvenser, og det må for enhver pris unngås, avslutter han.

Ha respekt for det du driver med. En ulykke kan få svært store konsekvenser
fraluften